TestTest

Quiz
Większość z nas odruchowo pozbywa się wody pozostałej po gotowaniu warzyw, ryżu czy makaronu, nie znajdując dla niej dalszego zastosowania. To błąd, gdyż w ten sposób marnujemy nie tylko samą wodę. Razem z nią wylewamy mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych, pozostałych po obróbce termicznej. Ten niedoceniany płyn ma naprawdę mnóstwo zastosowań. Sprawdź, czy je znasz!
1 /8
Quiz photo

Czy z wody po gotowaniu można ubić sztywną pianę?

 
2 /8
Quiz photo

Czy warto wkładać palce do wody po ugotowaniu jajek?

 
3 /8
Quiz photo

W problemach żołądkowych (nudności, biegunka, wymioty) może pomóc woda po gotowaniu:

 
4 /8
Quiz photo

Czy woda po ziemniakach pomaga na przeziębienie?

 
5 /8
Quiz photo

Czy można myć małe dzieci w wodzie, której użyto do zrobienia obiadu?

 
6 /8
Quiz photo

Czy istnieje woda po gotowaniu, która tak samo nadaje się do usuwania kamieni nerkowych i kamienia z czajnika?

 
7 /8
Quiz photo

Czy woda ryżowa nadaje się do picia?

 
8 /8
Quiz photo

Do relaksującej, upiększającej kąpieli warto użyć wody po gotowaniu:

 

Koniec

Dziękujemy za udział w teście!

Jeśli chcesz, przeczytaj, co twoje odpowiedzi mówią o twojej świadomości ekologicznej. Pamiętaj, że to, co czytasz, zawsze możesz zmienić na lepsze
- nie potrzeba wiele!

Twój wynik

11 lat do świata bez odpadów

Czy to możliwe? Coca-Cola podjęła ambitne wyzwanie: do 2030 pomoże w zbieraniu i poddawaniu recyklingowi tylu butelek i puszek, ile trafia do konsumentów. Dzięki temu opakowania dostaną drugie i kolejne życie, a obieg zostanie zamknięty!

dowiedz się więcej

Partnerzy:

Dziękujemy!

Przed nami jeszcze dużo pracy,
ale wierzymy, że razem damy radę!

Możesz zrobić jeszcze więcej
działaj