Kuchnia zero waste. Coś z niczego, czyli pyszne dania, które wyczarujesz z resztek
1. Zupa krem z brokułów z czerstwym chlebem
Z brokułów zwykle wykorzystujemy tylko różyczki, a łodygę wyrzucamy. To błąd, bo ona też jest smaczna i zawiera cenne witaminy! Jeśli nie zjemy jej od razu, możemy ją zamrozić i wykorzystać później, np. zrobić z niej zupę. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali pokrojonych w grube plastry łodyg z dwóch-trzech brokułów, marchewki, pietruszki, selera i przypalonej na ogniu cebuli. Składniki gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem pieprzu, lubczyku, ziela angielskiego i liści laurowych. Gdy warzywa będą miękkie, blendujemy je na gładki krem i dodajemy do nich starty parmezan lub cheddar. Czerstwy chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z dodatkiem sprasowanego czosnku. Obficie posypujemy grzankami zupę.
2. Kotlety warzywne
Gdy w lodówce zaczynają nam więdnąć warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka, seler czy burak, możemy je spożytkować w bardzo sprytny sposób. Po uprzednim umyciu wrzucamy warzywa do sokowirówki i zamieniamy je w sok. Wypijamy bogaty w składniki odżywcze napój, po czym przystępujemy do drugiego etapu – wykorzystania resztek. Wytłoczyny z warzyw mieszamy z jajkiem, mąką, solą i pieprzem, formujemy kotleciki i smażymy na patelni. Kotleciki polewamy sosem jogurtowym z dodatkiem sprasowanego czosnku i ewentualnie startego ogórka.
3. Pesto z liści lub natki
Do przygotowania takiego zdrowego pesto potrzebować będziemy natki pietruszki, marchewki lub selera bądź liści rzodkiewki. Zieleninę należy dokładnie opłukać i wrzucić do blendera. Do kielicha wrzucamy też ząbek czosnku, kilka migdałów, całość podlewamy oliwą z oliwek. Uruchamiamy blender i czekamy, aż wszystkie składniki się połączą. Pesto pasuje do makaronu, sprawdzi się też jako sos do sałatki lub kanapek.
4. Chipsy z warzywnych obierek
Wielu z nas obiera większość warzyw, marnując tym samym okazję złapania dodatkowej porcji składników mineralnych i witamin. A tych jest przecież najwięcej właśnie przy skórce! Obierki z ziemniaków, marchewki czy buraków możemy dokładnie umyć, wymieszać w misce z oliwą, solą i ulubionymi przyprawami (na przykład papryką wędzoną, oregano, bazylią) i upiec na wyłożonej papierem blasze. Po 15 minutach w 190 stopniach C będziemy mieć gotowe zdrowe chipsy z resztek.
5. Omlet czyszczący lodówkę
To prosty i szybki sposób na to, by pozbyć się z lodówki produktów, których termin przydatności do spożycia zbliża się nieubłaganie. Możemy w ten sposób zutylizować wędliny, kawałki sera, oliwki, pomidory, kukurydzę, groszek, fasolę... Składniki wystarczy wymieszać z roztrzepanymi jajkami, przyprawić i usmażyć z obu stron na patelni. Taki omlet to bardzo sycący sposób na zdrowe i pełne witamin śniadanie.
6. Babeczki z przejrzałych bananów
Im bardziej miękkie i przejrzałe banany, tym lepiej! Żeby ich nie zmarnować, wystarczy rozgnieść je widelcem i wymieszać z płatkami owsianymi oraz kakao. Masą wykładamy formy na babeczki w taki sposób, by stworzyć łódeczki o wysokich brzegach. Wkładamy je na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ostygnięciu wkładamy do łódeczek łyżkę budyniu waniliowego, gęstego mleka kokosowego z cukrem trzcinowym lub musu z jabłek doprawionego cynamonem. Umieszczamy babeczki w lodówce. Po 30 minutach są gotowe.